Dahlia 'Labyrinth'


Måndag 29 juli kl. 18.00  – En kväll på Classicum i Kabbarp
Hos Classicum i Kabbarp kan du botanisera i ett brett sortiment av glasade hus, växthus, orangeri eller uterum. Vill du bara njuta i ett lusthus eller vill du odla i ett växthus? Möjligheterna är många. Glashusen är inredda i personliga stilar. I utställningen finns omgivande planteringar, krukor och rabatter med tips för din trädgård. Inspirerande lösningar och ideer att ta med hem. Ikväll är det Anna Bertland som guidar oss runt i utställningen.
Efter rundvandringen går vi vidare till Kabbarps Trädgård, en odling i växthus på drygt 8 000 kvm. Här odlas flera olika örter, exempelvis basilika, timjan, koriander och sallat, såsom batavia, krisp- och krussallat. Hållbar odling är viktigt både när det gäller jord och fröer. Med hjälp av AI kan odlingen skötas på ett högteknologiskt sätt. Det finns möjlighet att inhandla örter och sallat under besöket i odlingen till bra priser.
Vi avslutar kvällen på Segers Mat på Classicum, där vi äter hemlagad paj med tillbehör. Dryck annat än vatten väljer du själv, exkl. deltagarpriset.
För den som vill handla i butiken är det möjligt fram till kl. 18.00, innan rundvandringen med Anna. I butiken hittar du presenter, lite växter i säsong, inredning, trädgårdstillbehör och odlingsredskap. Rabatt för oss på alla priser i butiken ikväll!

Deltagaravgift: 175 kr per person i vilket ingår en måltid med paj och tillbehör, vatten. Anmälan: senast 22 juli till eva.olsson@sjobo.nu  Meddela specialkost!
Adress: Kabbarps Smedjeväg 7–10, 232 52 Åkarp 

 

Tidigare aktiviteter:

Söndag 14 juli kl. 10-14 – Tre öppna trädgårdar utanför Anderslöv
Jag heter Anette, är mamma till Hanna som ni också ska hälsa på idag och har fått den stora äran att ta emot er för ett trädgårdsbesök, vilket jag verkligen ser fram emot. 
Min trädgård är på 2 000 kvm och det finns tre växthus. Jag är en hängiven odlingsnörd som lika gärna kan gå igång på en revsmörblomma, som grott vackert i en kruka på trädgårdsbordet, som en sällsynt växt jag hittat på någon av de roliga plantskolor jag besöker så ofta jag bara har tid och råd. 
Trädgården är väl uppvuxen och trots sin storlek ombonad med många träd, vissa av det lite ovanligare slaget som tulpanträd, sydbok och snödroppsträd. Jag älskar rosor och har säkert ett femtio- sextio-tal olika, om det ens räcker. Ska jag bekänna mig till någon särskild trädgårdsstil så får det bli cottagegarden. Jag är inte den som i första taget flyttar eller tar bort någon växt som själv hittat ett bra ställe att växa på, utan gläder mig åt det som vill leva hos mig. Jag är också en hängiven odlare av såväl pelargoner som andra inomhusväxter och har en gigantisk bougainvillea som bor i ett av mina rum i bostaden. Hos mig odlas mycket i kruka för att inte begärliga växter ska ätas upp av hungriga mördarsniglar. 
Jag är också keramiker med egen ateljé hemma så det finns möjlighet att även titta på keramik. Hjärtligt välkomna!!

Lorimers trädgård.  Mitt i den lilla byn Grönby på Söderslätt och kurande undan vinden, ligger vår trädgård. Med ett sådant läge måste man välja mellan lä och utsikt. För att få bägge behöver man trixa lite med plantering och häcksax. Med träd, häckar, buskage, ros-och perennrabatter har vi nu många gömställen undan vinden de flesta dagar. I den mer ordnade delen av trädgården har de vita mullbären börjat falla från mullbärsträdet och på kvittenträdet sitter redan många, många små ludna frukter. Inte förrän sent i höst kan vi skörda dem.
Perfektion härskar inte alls i trädgården men ändå ger den ”vildare” delen en skön kontrast till den mer kontrollerade. Där finns ”ängen” med det vajande gräset och grönsakslandet med växthuset. När vi flyttade hit, för 15 år sedan, användes den halvan av tomten som betesmark. Att anlägga äng på väl gödslad jord går inte, speciellt inte, när jorden är så bördig som här. Därför tittar vi också avundsjukt på blomprakten längs dikesrenarna här omkring...
Formspråket i trädgården skapar vi med kontraster mellan det klippta och fritt växande, mellan stramare strukturer och mjukt böljande linjer. Varmt välkommen att hälsa på hos oss! 

Instagram: @lorimersgarden

Hannas trädgård. Vi flyttade hit till Hönsinge våren 2015 och började med trädgården på allvar sommaren 2017. Trädgården var igenvuxen, vi röjde knähög kirskål och stora partier med diverse barrväxter som var lika höga som huset. Mängder av narcisser blommar på våren och senare Allium under sommaren, vilket visar att trädgården tidigare har varit älskad av någon. Vi har många olika höga träd och har under åren adderat fler. Trädgården är långt ifrån klar, blir den någonsin det? Huset är lite ruffigt, fast nu i mycket bättre skick efter många års renovering. I ett växthus har vi en mindre pelargonsamling. Framför växthuset finns ett trädäck som omges av en grusrabatt, helt byggd enligt Peter Korns idéer. Här finns växter som inte tål tung blöt lera, guldkorn vi har hittat på våra många resor till Danmark. Som sagt, inget är färdigt och man får ta både trädgården och huset för vad det är just nu. Hjärtligt välkomna!


Onsdag 26 juni kl. 18.00 – Vandring i Mias trädgårdsparadis vid Mälarhusen
Vi får en guidad visning i Mia Gröndahls underbara trädgård. Här finns massor av både vanliga och ovanliga rosor och dessutom även många ovanliga träd, fina formklippta buxbomshäckar, magnolior, pioner och mycket annat. 
Kika ner i offermossen, klättra upp i rostornet och blicka ut över rosdjungeln, titta in i hennes stora växthus där rosor som egentligen inte är härdiga i vårt klimat, måste tuktas så att de inte spränger taket.

Måndag 17 juni kl. 16-20 – Öppna trädgårdar i Sjöbo
Ann-Louises trädgård är en relativt ny och liten trädgård på 670 kvm på Sjöbo Väst, där träd och buskar inte hunnit växa sig så höga än. Trädgården är ganska öppen och tanken är att den ska förbli öppen. Man ska kunna sitta i uterummet och blicka ut över den. Här bor en person som älskar alla slags växter och som försöker jobba för den biologiska mångfalden och planterar växter som insekter älskar. Växtvalet varierar alltifrån surjordsrabatt med rhododendron och hortensior, till rabatter med blandning av rosor, pioner, gräs och perenner. Alla växter har inte hittat sin rätta plats än, det pågår en ständig ommöblering.

Ingegärd och Sune Larssons ”salladsträdgård” ger formklippta gröna växter struktur åt allt det blommande, rosor, pioner, klematis och mycket annat. Här finns också lusthus, stenpartier, damm och växter för insekterna.

Trädgården hos Eva och Lars Olsson försöker man anpassa till de senaste årens tuffare = torrare sommarklimat med vattenreservoarer, våtbäddar och val av växter som klarar en torr sommar. Blandningen av växter i rabatterna är stor men hålls samman av enhetliga kantväxter. Favoriter just nu är bland annat ormbunkar och hostor.

Söndag 2 juni kl. 13-17 – Öppna Trädgårdar i Veberöd
Karin och Jan-Erik Skarp, Veberöd. Vi har en trädgård på 1400 kvm som var skogstomt med stora träd när vi flyttade in 1978. Trädgården, med en nivåskillnad, har fått sin prägel de sista 20 åren. Det finns en liten damm med guldfiskar på entré-sidan samt plattgångar från 70-talet. Cortenplåt har använts som kant till rabatt samt som skärmar och soptunneställ. Alla de olika sittplatserna, även ett växthus, skänker oss glädje större delen av säsongen. Häckar i bok, liguster och buxbom delar upp ytan och skänker struktur. Magnolia, kornell, sydbok, gullregn, blåregn, järnek, hagtorn, korstörne, silverpäron, trollhassel, skruvrobinia, lönnar samt barrväxter är några av de buskar och träd som finns i trädgården. Här finns även mur-gröna, rosor, perenner och gräs. En rabatt med vita blommor är ett nytt projekt på gång.

Christina o Tommy Norén i Veberöd. Vår trädgård har vi haft i 35 år. Från början fanns det flera fruktträd, äpple, päron och plommon, som var i dåligt skick på grund av bristande underhåll och därför togs träden bort. För 20 år sedan anlade vi en damm. Invid den finns en liten bäck och en brygga med växthus. Detta används inte för odling, utan är i stället en plats där vi kan sitta och njuta av trädgården. Växterna i rabatterna är både perenna blommor och buskar. Vi har ett näsduksträd, en katsura och fikon. Apelsin och citron, som små träd, står i krukor. Träd-pioner och olika blommor som flyttats runt av oss och ibland har de flyttat av sig själv eller med hjälp av fåglar. Agapanthtus, Afrikas blå lilja, har vi både i kruka och på friland.

Susanna Kallus i Veberöd. Välkommen till min lummiga villaträdgård från 70-talet i Veberöd. Trädgården har vuxit fram utifrån behov och intressen. Idag är den en lummig oas med många rum, egenskapad trädgårdskonst och sköna sittplatser! Trädgården är rogivande och här får man inspiration till nya trädgårdsprojekt! 
Kaffe och hembakat. Försäljning av växter och konst. Swish eller kontant. Hundar är välkomna!

Lördag 25 maj kl. 10-14 – Växtmarknad
Dags igen för vår populära växtmarknad där medlemmarna säljer sina växter och annat som hör till trädgården såsom till exempel trädgårdsredskap, böcker och egentillverkade saker. Vi håller som vanligt till på Interlifts tomt på Getinggränd 2.
HK Björnen medverkar med försäljning av varmkorv. De erbjuder även kaffe med kaka.

Kontaktperson: för sista-minuten-frågor, tel. 0704 - 450884.
Adress: Getinggränd 2 i Sjöbo.
Du kan parkera bilen inne på gården och sälja från bakluckan, släp eller eget medtaget bord.
Deltagaravgift: alla säljare betalar 100 kr till föreningen. Pengarna kommer att användas till lotteri-vinster i samband med våra föreläsningar under hösten. Vi tar inte ut någon avgift på din försäljning.
Anmälan för säljare: senast fredag 17 maj till info@sjobotradgard.se
Efter bekräftad anmälan betalas avgiften in på Sjöbo Trädgårdsförenings bankgiro 5282–2764. Vi välkomnar föreningens medlemmar att sälja på växtmarknaden. Allmänheten hälsas välkomna att handla på marknaden.

Sjöbo Trädgårdsförening fyller 25 år i år och vi firar detta med extra arrangemang.
Under lördagen arrangerar vi även projektet "Trädgårdsglädje – Odlingskunskap för ung o gammal" på Getinggränd 2. Projektet finansieras av pengar vi fått från Postkodstiftelsen. Se affisch.
Andreas Andersson, Odla i skola, deltar under dagen och håller föredrag om Odling vid två tillfällen, kl. 11.30 och kl. 13.00.
Du är välkommen att delta i våra Odlingsaktiviteter! Så en solros och tävla om att vinna pris för högsta solros i september. Odla mikrogrönt i agar och följ utvecklingen av rötter i din glasburk hemma. Tag med en mjölkpaket med skruvlock, gärna 1.5 l, och gör en hydroponisk odling med sallat och näringslösning. Både barn och vuxna är välkomna!! 
På marknaden hittar du även fågelbad i granit från Bornholm (betalas kontant i SEK), japanska lönnar och honung från Araskoga. 
Vi bjuder på kaffe och kaka till våra besökare.
Besöksparkering på Getinggränd eller intill Planteringsgatan. 

Onsdag 15 maj kl. 18.00 – Besök på Björkhaga Plantskola
AB Björkhaga Plantskola grundades 1937 och drivs idag av 3:e och 4:e generationen Svensson. Vi odlar buskar, häck- och landskapsväxter samt träd, solitärbuskar och buskar i kruka. Vår odling är främst inriktad på E-plantor och andra svenska härkomster. Vår specialitet är resistenta almar, så kallade RESISTA® almar.
Björkhaga är en partiplantskola och försäljningen riktar sig främst till anläggare och entreprenad-företag. Vid besöket kommer vi att visa odlingen från frö eller stickling till salufärdig produkt.
Hemsida: www. bjorkhaga.se

Onsdag 8 maj kl. 18.30 – Trädgårdsprat i Ullstorp
Ann-Kristine Persson är värd för kvällens trädgårdsprat. I 25 år har hon hållit på med att driva upp bland annat tomater, paprika och gurka från frö. Hur kan vi peppa varandra att börja odla eller odla mer till husbehov? Vi diskuterar odling, angrepp av insekter och bevattning. Vilken jord odlar man i, egen eller köpt? Har du någon erfarenhet av biologisk bekämpning? Vi samlas i växthuset för att utbyta erfarenheter. Fika serveras. 

Torsdag 25 april kl. 19.00 – Fotografera trädgården 
Gabriella Dahlman är fotograf och konstnär med passion för trädgård, odling och växter. Det starka trädgårdsintresset har bland annat resulterat i tre egna trädgårdsböcker, ”Gabriellas trädgård”, ”Den vilda trädgården” och ”Om grönska”.
Gabriella kommer berätta om hur det är att arbeta som trädgårdsfotograf, både med artiklar och med böcker. Hon visar bilder från sin egen trädgård och från de projekt hon gjort på sista tiden, samt tipsar om hur man fotograferar trädgård. Gabriella kommer ha böcker till försäljning.
Passa på och njut av massor av fina trädgårdsbilder!!

Under kvällen presenterar vi Årets Fototävling 2024 och de olika kategorier du kan tävla i. Statskottet för Fototävlingen går ikväll och pågår fram till 1 oktober 2024. Ett mejl med information och inbjudan skickas ut till alla medlemmar efter kvällens föreläsning.

Tisdag 2 april kl. 18.30 OBS! - Varannan vild
Christel Kvant, författare till en lång rad trädgårdsböcker och krönikör i tidningen Trädgårdsliv, berättar om hur vi skapar förutsättningar för biologisk mångfald i våra trädgårdar.
Christel gjorde sommaren 2022 en utställning för Fredriksdals museer och trädgårdar – Varannan vild! Utställningen berättade om vikten av att släppa in vilda, inhemska växter i trädgården. De flesta av oss har huvudsakligen importerade exoter – och de fungerar inte som värdväxter för våra insekter! Ett föredrag som är en ögonöppnare – nu lär vi oss hur vi hjälper fjärilar, humlor och andra insekter att överleva med hjälp av våra trädgårdar!

Måndag 18 mars kl. 19.00 – Odlingshacks med Filip
Filip Johansson hoppade av en chefskarriär inom IT-branschen för att flytta till en gård på landet och börja odla. I sin rikt illustrerade bok ”Trädgårdshacks”, på sitt Instagramkonto och i sin app GardenR har han samlat husmorsknep, finurliga lösningar och trädgårdshacks gällande allt ifrån att fixa smarta sådder, att bygga egna verktyg, att fixa klätterstöd, till hur man maxar skörden, men så klart också hur man njuter av sin trädgård.
Det är enkelt, roligt och med en tanke på biologisk mångfald och en hållbar trädgård. Här finns smarta saker att göra under hela trädgårdsåret! Vill du få ny inspiration, hitta smarta genvägar, få aha-upplevelser och ha roligt i trädgården, då måste du lyssna på kvällens föredrag! Böcker till försäljning.

Hemsida: www. gardenr.com


 

 

ニューバランス 576 ネイビー ニューバランス 576 レディース ニューバランス 996 ニューバランス 996 574 ニューバランス 996 キッズ ニューバランス 996 グリーン ニューバランス 996 グレー ニューバランス 996 ネイビー ニューバランス 996 メンズ ニューバランス 996 レディース ニューバランス 996 梨花 ニューバランス 1300 ニューバランス 1400 ニューバランス m1400 ニューバランス m1400 レディース ニューバランス ml574 ニューバランス ml574 RSK ニューバランス ml574 グリーン ニューバランス ml574 グレー ニューバランス キッズ 996 ニューバランス キッズ サンダル ニューバランス キッズ スニーカー ニューバランス スニーカー ニューバランス スニーカー 574 ニューバランス スニーカー 996 ニューバランス スニーカー コーデ ニューバランス スニーカー シリーズ ニューバランス スニーカー メンズ ニューバランス スニーカー レア ニューバランス スニーカー 安い ニューバランス スニーカー 人気 ニューバランス メンズ ニューバランス メンズ 574 ニューバランス メンズ コーデ ニューバランス メンズ スニーカー ニューバランス メンズ 人気 ニューバランス レディース ニューバランス レディース 574 ニューバランス レディース 996 ニューバランス レディース グレー ニューバランス レディース ネイビー ニューバランス レディース ピンク ニューバランス レディース ベージュ ニューバランス レディース 安い ニューバランス レディース 赤 ニューバランス レディース 梨花 ニューバランス レディース 人気 ニューバランス レディース 人気 梨花 ニューバランス 梨花 ニューバランス 人気 ニューバランス 人気 メンズ ニューバランス 人気 ランキング ニューバランス 人気 レディース ニューバランス 人気 梨花 ニューバランス 574 ニューバランス 574 イエロー ニューバランス 574 グリーン ニューバランス 574 ネイビー ニューバランス 574 メンズ ニューバランス 574 レッド ニューバランス 574 レディース ニューバランス 576 ニューバランス 576 コードバン