Söndag 20 oktober kl. 11.00 – Besök i saffransodling vid Staffanstorp
På gården Saffranstorp strax utanför skånska Staffanstorp odlas det saffran för nionde säsongen. Det som började som ett test för familjen Adamov/Mutlu är i dag en av Nordeuropas största saffrans odlingar på friland. Trots snö och kyla trivs saffrans- krokusarna utmärkt på den skånska slätten.
De första blommorna börjar komma i september – oktober och två månader senare är allt skördat. I dag säljs det till såväl privatkunder som till större grossister. Silvia Mutlu tar emot oss och berättar om odlingen.

Pris: 100 kr per person. I priset ingår föredrag och en liten burk saffran. Avgiften betalas på plats.
Bindande anmälan: senast tisdag 15 oktober till info@sjobotradgard.se
Vägbeskrivning efter anmälan.   


Lördag 26 oktober kl. 18.00 – Jubileumsfest 
Den 20 oktober 1999 bildades Sjöbo Trädgårdsförening. Initiativet kom från kommunens kulturnämnd, som fick idén i samband med firandet av 250-årsjubileet av Linnés skånska resa 1749. Ikväll firar vi att Sjöbo Trädgårdsförening har 25-årsjubileum.
Vi arrangerar jubileumsfesten på Restaurang Boklunden i Torna Hällestad. En festlig kväll med god mat och dryck bjuder vi på. Vi hoppas naturligtvis att ni vill vara med och fira med oss.

Deltagaravgift: 495 kr per person. I priset ingår välkomstdrink och en 3-rätters meny med bordsdryck. 
Plats: Boklunden Konferens & Evenemang som ligger nordväst om Torna Hällestad Bindande anmälan: senast tisdag 15 oktober till info@sjobotradgard.se
Mer information om kvällen kommer efter sommaren. Beroende på antal anmälningar och var man bor kommer vi att ordna bussturer till självkostnadspris.
Boka datum i kalendern redan nu!! Denna kväll får du inte missa!

 


Tidigare aktiviteter:

Måndag 7 oktober kl. 19.00 – Växterna inför vintern OBS! Webbinar
Eva Rönnblom är trädgårdsjournalist, illustratör och författare av trädgårdsböcker. Eva pratar om problem och lösningar som är aktuella nu när vintern snart är på väg till vår trädgård.
Ikväll håller hon föredrag på Zoom om hur du skyddar/täcker ömtåliga växter inför vintern, om hur du undviker tjältorka, fryssprickor i bark på ömtåliga träd och om gnag av hjortdjur och sork. Vi får veta mer om fördelar med att beskära under JAS och varför vissa växter inte bör beskäras på hösten. Ska man gödsla eller ska man inte gödsla på hösten. Hur får man växter att avmogna och komma i vila för att klara kylan bättre. Att plantera träd och buskar och dela perenner på hösten. Hur minskar man risken för päronrost, skorv och angrepp av frostfjäril. Eva pratar även om problem med mjöldagg.

Plats: Föredrag på Zoom. Till och med v 43 finns föredraget tillgängligt på Svensk Trädgårds hemsida


Tisdag 17 sptember kl. 19.00 – I huvudet på en trädgårdsmästare 
Från kantiga planteringshål och egen jordblandning till dold uppbindning och beskärning. En kort beskrivning av innehållet i kvällens föreläsning. Georg Grundsten har en bakgrund som slottsträdgårdsmästare på Hovdala och Krapperup. Han har gjort idéträdgårdar till Landskrona Trädgårdsgille, Slottsträdgården i Malmö, Nordiska Trädgårdar och Solliden på Öland. Han gjorde omtalade försöksodlingar med grönsaker och örter i vulkaniska materia på Hovdala som skickade honom till SLU, Livsmedelsverket och Landsbygdsdepartementet.
Georg har även skrivit artiklar till trädgårdstidningar och skrev, tillsammans med Eva Robild, det nya standardverket ”Konsten att beskära träd och buskar”, som även blev Årets Trädgårdsbok 2021. Georg arbetar idag som utbildare för företag, kommuner och trädgårds utbildningar samt håller föredrag och inspirationsföreläsningar.
Böcker till försäljning.


Lördag 7 september kl. 10-12 – Höstens växt- och skördemarknad 
En marknad med spännande växter och även det man skördat i trädgården. Här hittar du ett sortiment av perenner och växter till din trädgård med förmånliga priser. Hösten är den bästa tiden för plantering! Förutom plantor och växter kan du även sälja/köpa trädgårdsredskap, böcker och egen-tillverkade ting för trädgården. Du som odlat frukt, bär, pumpor och grönsaker i trädgården får gärna ta med egenproducerade produkter från odlingen. Du kanske har honung eller chutney producerat från din trädgård.
Vill du fika finns försäljning av kaffe och kaka hos HK Björnen. De säljer även varmkorv. Växtmarknaden finns även med i Storkrikets Biosfärfestivalprogram som arrangeras 7–15 september.
Adress: Getinggränd 2 i Sjöbo. Du kan parkera bilen inne på gården och sälja från bakluckan, släp eller eget medtaget bord.

Onsdag 4 september kl. 15.00 – Studiebesök - Biokol i Hammenhög
Allt fler vill odla klimatsmart, med cirkulära flöden och minskad förbrukning av naturens resurser. Biokol är en klimatpositiv produkt som hjälper till att förbättra jorden genom att öka markens vätskehållande förmåga och binda näringsämnen i jorden. Det gör att du inte behöver gödsla lika mycket.
Biokol utsågs till årets trädgårdsprodukt 2020. Biokol består av organiskt material, ofta restprodukter från växt-riket, som hettas upp i en syrefri miljö (pyrolys). Den syrefria tillverkningen släpper inte ut någon koldioxid, vilket gör biokolet klimatpositivt. Resultatet är ett poröst material som hjälper jorden att behålla vätska och näring längre. Markens vätskehållande förmåga ökar, samtidigt som biokolet binder näringsämnena under en längre tid. Jorden lakas inte ur och du behöver inte gödsla lika ofta. Vid torka kan du dessutom hålla gräs och växter gröna längre.
Claes-Göran Henriksson berättar om hur man tillverkar biokol, från fröavrens till färdig produkt. Inte minst kommer Claes-Göran att förevisa Biokol reaktorerna P500 och PX 1500! Vi får också information om hur vi använder biokol och till vilken typ av odling denna produkt passar. Kan man ladda sitt biokol med olika näring och hur gör man det? Biokol är jordens bästa vän. Ett klimatsmart sätt att förbättra odling i trädgård och grönytor.


Tisdag 27 augusti och torsdag 29 augusti kl. 18-20 – Wändels perenner
Magnus och Marie Wändel träffades på Hvilans trädgårdsskola och har nu drivit Wändels Trädgård i 30 år. Redan tidigt specialiserade de sig på att odla ett väl utvalt sortiment av perenner för det skandinaviska klimatet. De säljer växter till plantskolor och garden centers i hela landet. Förutom att odla i Lilla Uppåkra så testar de även nya sorter här. De senaste åren har det varit extra fokus på sorter som är tåliga och bra för pollinerare.
Magnus och Marie har också gjort tester av olika substrat att odla i. För att lyckas i sin trädgård är information viktig. Rätt växt på rätt plats! Därför planteras det rabatter på olika ståndorter som sedan följs upp. Tips och råd hittar man på hemsidan perenner.se. Vi får också tips på hur några olika temarabatter kan skapas och vilka växter vi använder.
Denna vecka besöker vi Wändels trädgård vid två tillfällen, både tisdag och torsdag. Välj valfri dag. Begränsat antal deltagare!! Det bjuds på kunskap och erfarenhet och även på fika. Observera att Wändels är en produktionsplantskola och har ingen försäljning till privatpersoner.


Torsdag 8 augusti kl. 18.00 – Trädgård och hälsa med Marie på Fridhill
Marie Ljung har ett stort intresse för trädgård och odling och även för hälsa och träning. Utöver 35 års erfarenhet av träning, har hon en kandidatexamen i Biovetenskap med hälsovetenskaplig inriktning med specialfokus på trädgårdens och naturens hälsosamma effekter på vår hälsa. Visste ni till exempel att trädgårdsarbete och naturvistelse sänker blodtrycket, skapar mer av ett protein i hjärnan (BDNF) som underlättar minne och inlärning samt att vi automatiskt får avkoppling i trädgården genom att hjärnvågorna förändras till "avkopplingsvågor"?
Marie ger oss en föreläsning om trädgård och hälsa. Vi håller till i hennes trädgård, ute eller inne beroende på väder.

Hemsida: www.marieljung.se 

Måndag 29 juli kl. 18.00  – En kväll på Classicum i Kabbarp
Hos Classicum i Kabbarp kan du botanisera i ett brett sortiment av glasade hus, växthus, orangeri eller uterum. Vill du bara njuta i ett lusthus eller vill du odla i ett växthus? Möjligheterna är många. Glashusen är inredda i personliga stilar. I utställningen finns omgivande planteringar, krukor och rabatter med tips för din trädgård. Inspirerande lösningar och ideer att ta med hem. Ikväll är det Anna Bertland som guidar oss runt i utställningen.
Efter rundvandringen går vi vidare till Kabbarps Trädgård, en odling i växthus på drygt 8 000 kvm. Här odlas flera olika örter, exempelvis basilika, timjan, koriander och sallat, såsom batavia, krisp- och krussallat. Hållbar odling är viktigt både när det gäller jord och fröer. Med hjälp av AI kan odlingen skötas på ett högteknologiskt sätt. Det finns möjlighet att inhandla örter och sallat under besöket i odlingen till bra priser.
Vi avslutar kvällen på Segers Mat på Classicum, där vi äter hemlagad paj med tillbehör. Dryck annat än vatten väljer du själv, exkl. deltagarpriset.
För den som vill handla i butiken är det möjligt fram till kl. 18.00, innan rundvandringen med Anna. I butiken hittar du presenter, lite växter i säsong, inredning, trädgårdstillbehör och odlingsredskap. Rabatt för oss på alla priser i butiken ikväll!

Söndag 14 juli kl. 10-14 – Tre öppna trädgårdar utanför Anderslöv
Jag heter Anette, är mamma till Hanna som ni också ska hälsa på idag och har fått den stora äran att ta emot er för ett trädgårdsbesök, vilket jag verkligen ser fram emot. 
Min trädgård är på 2 000 kvm och det finns tre växthus. Jag är en hängiven odlingsnörd som lika gärna kan gå igång på en revsmörblomma, som grott vackert i en kruka på trädgårdsbordet, som en sällsynt växt jag hittat på någon av de roliga plantskolor jag besöker så ofta jag bara har tid och råd. 
Trädgården är väl uppvuxen och trots sin storlek ombonad med många träd, vissa av det lite ovanligare slaget som tulpanträd, sydbok och snödroppsträd. Jag älskar rosor och har säkert ett femtio- sextio-tal olika, om det ens räcker. Ska jag bekänna mig till någon särskild trädgårdsstil så får det bli cottagegarden. Jag är inte den som i första taget flyttar eller tar bort någon växt som själv hittat ett bra ställe att växa på, utan gläder mig åt det som vill leva hos mig. Jag är också en hängiven odlare av såväl pelargoner som andra inomhusväxter och har en gigantisk bougainvillea som bor i ett av mina rum i bostaden. Hos mig odlas mycket i kruka för att inte begärliga växter ska ätas upp av hungriga mördarsniglar. 
Jag är också keramiker med egen ateljé hemma så det finns möjlighet att även titta på keramik. Hjärtligt välkomna!!

Lorimers trädgård.  Mitt i den lilla byn Grönby på Söderslätt och kurande undan vinden, ligger vår trädgård. Med ett sådant läge måste man välja mellan lä och utsikt. För att få bägge behöver man trixa lite med plantering och häcksax. Med träd, häckar, buskage, ros-och perennrabatter har vi nu många gömställen undan vinden de flesta dagar. I den mer ordnade delen av trädgården har de vita mullbären börjat falla från mullbärsträdet och på kvittenträdet sitter redan många, många små ludna frukter. Inte förrän sent i höst kan vi skörda dem.
Perfektion härskar inte alls i trädgården men ändå ger den ”vildare” delen en skön kontrast till den mer kontrollerade. Där finns ”ängen” med det vajande gräset och grönsakslandet med växthuset. När vi flyttade hit, för 15 år sedan, användes den halvan av tomten som betesmark. Att anlägga äng på väl gödslad jord går inte, speciellt inte, när jorden är så bördig som här. Därför tittar vi också avundsjukt på blomprakten längs dikesrenarna här omkring...
Formspråket i trädgården skapar vi med kontraster mellan det klippta och fritt växande, mellan stramare strukturer och mjukt böljande linjer. Varmt välkommen att hälsa på hos oss! 

Instagram: @lorimersgarden

Hannas trädgård. Vi flyttade hit till Hönsinge våren 2015 och började med trädgården på allvar sommaren 2017. Trädgården var igenvuxen, vi röjde knähög kirskål och stora partier med diverse barrväxter som var lika höga som huset. Mängder av narcisser blommar på våren och senare Allium under sommaren, vilket visar att trädgården tidigare har varit älskad av någon. Vi har många olika höga träd och har under åren adderat fler. Trädgården är långt ifrån klar, blir den någonsin det? Huset är lite ruffigt, fast nu i mycket bättre skick efter många års renovering. I ett växthus har vi en mindre pelargonsamling. Framför växthuset finns ett trädäck som omges av en grusrabatt, helt byggd enligt Peter Korns idéer. Här finns växter som inte tål tung blöt lera, guldkorn vi har hittat på våra många resor till Danmark. Som sagt, inget är färdigt och man får ta både trädgården och huset för vad det är just nu. Hjärtligt välkomna!


Onsdag 26 juni kl. 18.00 – Vandring i Mias trädgårdsparadis vid Mälarhusen
Vi får en guidad visning i Mia Gröndahls underbara trädgård. Här finns massor av både vanliga och ovanliga rosor och dessutom även många ovanliga träd, fina formklippta buxbomshäckar, magnolior, pioner och mycket annat. 
Kika ner i offermossen, klättra upp i rostornet och blicka ut över rosdjungeln, titta in i hennes stora växthus där rosor som egentligen inte är härdiga i vårt klimat, måste tuktas så att de inte spränger taket.

Måndag 17 juni kl. 16-20 – Öppna trädgårdar i Sjöbo
Ann-Louises trädgård är en relativt ny och liten trädgård på 670 kvm på Sjöbo Väst, där träd och buskar inte hunnit växa sig så höga än. Trädgården är ganska öppen och tanken är att den ska förbli öppen. Man ska kunna sitta i uterummet och blicka ut över den. Här bor en person som älskar alla slags växter och som försöker jobba för den biologiska mångfalden och planterar växter som insekter älskar. Växtvalet varierar alltifrån surjordsrabatt med rhododendron och hortensior, till rabatter med blandning av rosor, pioner, gräs och perenner. Alla växter har inte hittat sin rätta plats än, det pågår en ständig ommöblering.

Ingegärd och Sune Larssons ”salladsträdgård” ger formklippta gröna växter struktur åt allt det blommande, rosor, pioner, klematis och mycket annat. Här finns också lusthus, stenpartier, damm och växter för insekterna.

Trädgården hos Eva och Lars Olsson försöker man anpassa till de senaste årens tuffare = torrare sommarklimat med vattenreservoarer, våtbäddar och val av växter som klarar en torr sommar. Blandningen av växter i rabatterna är stor men hålls samman av enhetliga kantväxter. Favoriter just nu är bland annat ormbunkar och hostor.

Söndag 2 juni kl. 13-17 – Öppna Trädgårdar i Veberöd
Karin och Jan-Erik Skarp, Veberöd. Vi har en trädgård på 1400 kvm som var skogstomt med stora träd när vi flyttade in 1978. Trädgården, med en nivåskillnad, har fått sin prägel de sista 20 åren. Det finns en liten damm med guldfiskar på entré-sidan samt plattgångar från 70-talet. Cortenplåt har använts som kant till rabatt samt som skärmar och soptunneställ. Alla de olika sittplatserna, även ett växthus, skänker oss glädje större delen av säsongen. Häckar i bok, liguster och buxbom delar upp ytan och skänker struktur. Magnolia, kornell, sydbok, gullregn, blåregn, järnek, hagtorn, korstörne, silverpäron, trollhassel, skruvrobinia, lönnar samt barrväxter är några av de buskar och träd som finns i trädgården. Här finns även mur-gröna, rosor, perenner och gräs. En rabatt med vita blommor är ett nytt projekt på gång.

Christina o Tommy Norén i Veberöd. Vår trädgård har vi haft i 35 år. Från början fanns det flera fruktträd, äpple, päron och plommon, som var i dåligt skick på grund av bristande underhåll och därför togs träden bort. För 20 år sedan anlade vi en damm. Invid den finns en liten bäck och en brygga med växthus. Detta används inte för odling, utan är i stället en plats där vi kan sitta och njuta av trädgården. Växterna i rabatterna är både perenna blommor och buskar. Vi har ett näsduksträd, en katsura och fikon. Apelsin och citron, som små träd, står i krukor. Träd-pioner och olika blommor som flyttats runt av oss och ibland har de flyttat av sig själv eller med hjälp av fåglar. Agapanthtus, Afrikas blå lilja, har vi både i kruka och på friland.

Susanna Kallus i Veberöd. Välkommen till min lummiga villaträdgård från 70-talet i Veberöd. Trädgården har vuxit fram utifrån behov och intressen. Idag är den en lummig oas med många rum, egenskapad trädgårdskonst och sköna sittplatser! Trädgården är rogivande och här får man inspiration till nya trädgårdsprojekt! 
Kaffe och hembakat. Försäljning av växter och konst. Swish eller kontant. Hundar är välkomna!

Lördag 25 maj kl. 10-14 – Växtmarknad
Dags igen för vår populära växtmarknad där medlemmarna säljer sina växter och annat som hör till trädgården såsom till exempel trädgårdsredskap, böcker och egentillverkade saker. Vi håller som vanligt till på Interlifts tomt på Getinggränd 2.
HK Björnen medverkar med försäljning av varmkorv. De erbjuder även kaffe med kaka.

Kontaktperson: för sista-minuten-frågor, tel. 0704 - 450884.
Adress: Getinggränd 2 i Sjöbo.
Du kan parkera bilen inne på gården och sälja från bakluckan, släp eller eget medtaget bord.
Deltagaravgift: alla säljare betalar 100 kr till föreningen. Pengarna kommer att användas till lotteri-vinster i samband med våra föreläsningar under hösten. Vi tar inte ut någon avgift på din försäljning.
Anmälan för säljare: senast fredag 17 maj till info@sjobotradgard.se
Efter bekräftad anmälan betalas avgiften in på Sjöbo Trädgårdsförenings bankgiro 5282–2764. Vi välkomnar föreningens medlemmar att sälja på växtmarknaden. Allmänheten hälsas välkomna att handla på marknaden.

Sjöbo Trädgårdsförening fyller 25 år i år och vi firar detta med extra arrangemang.
Under lördagen arrangerar vi även projektet "Trädgårdsglädje – Odlingskunskap för ung o gammal" på Getinggränd 2. Projektet finansieras av pengar vi fått från Postkodstiftelsen. Se affisch.
Andreas Andersson, Odla i skola, deltar under dagen och håller föredrag om Odling vid två tillfällen, kl. 11.30 och kl. 13.00.
Du är välkommen att delta i våra Odlingsaktiviteter! Så en solros och tävla om att vinna pris för högsta solros i september. Odla mikrogrönt i agar och följ utvecklingen av rötter i din glasburk hemma. Tag med en mjölkpaket med skruvlock, gärna 1.5 l, och gör en hydroponisk odling med sallat och näringslösning. Både barn och vuxna är välkomna!! 
På marknaden hittar du även fågelbad i granit från Bornholm (betalas kontant i SEK), japanska lönnar och honung från Araskoga. 
Vi bjuder på kaffe och kaka till våra besökare.
Besöksparkering på Getinggränd eller intill Planteringsgatan. 

Onsdag 15 maj kl. 18.00 – Besök på Björkhaga Plantskola
AB Björkhaga Plantskola grundades 1937 och drivs idag av 3:e och 4:e generationen Svensson. Vi odlar buskar, häck- och landskapsväxter samt träd, solitärbuskar och buskar i kruka. Vår odling är främst inriktad på E-plantor och andra svenska härkomster. Vår specialitet är resistenta almar, så kallade RESISTA® almar.
Björkhaga är en partiplantskola och försäljningen riktar sig främst till anläggare och entreprenad-företag. Vid besöket kommer vi att visa odlingen från frö eller stickling till salufärdig produkt.
Hemsida: www. bjorkhaga.se

Onsdag 8 maj kl. 18.30 – Trädgårdsprat i Ullstorp
Ann-Kristine Persson är värd för kvällens trädgårdsprat. I 25 år har hon hållit på med att driva upp bland annat tomater, paprika och gurka från frö. Hur kan vi peppa varandra att börja odla eller odla mer till husbehov? Vi diskuterar odling, angrepp av insekter och bevattning. Vilken jord odlar man i, egen eller köpt? Har du någon erfarenhet av biologisk bekämpning? Vi samlas i växthuset för att utbyta erfarenheter. Fika serveras. 

Torsdag 25 april kl. 19.00 – Fotografera trädgården 
Gabriella Dahlman är fotograf och konstnär med passion för trädgård, odling och växter. Det starka trädgårdsintresset har bland annat resulterat i tre egna trädgårdsböcker, ”Gabriellas trädgård”, ”Den vilda trädgården” och ”Om grönska”.
Gabriella kommer berätta om hur det är att arbeta som trädgårdsfotograf, både med artiklar och med böcker. Hon visar bilder från sin egen trädgård och från de projekt hon gjort på sista tiden, samt tipsar om hur man fotograferar trädgård. Gabriella kommer ha böcker till försäljning.
Passa på och njut av massor av fina trädgårdsbilder!!

Under kvällen presenterar vi Årets Fototävling 2024 och de olika kategorier du kan tävla i. Statskottet för Fototävlingen går ikväll och pågår fram till 1 oktober 2024. Ett mejl med information och inbjudan skickas ut till alla medlemmar efter kvällens föreläsning.

 

 

ニューバランス 576 ネイビー ニューバランス 576 レディース ニューバランス 996 ニューバランス 996 574 ニューバランス 996 キッズ ニューバランス 996 グリーン ニューバランス 996 グレー ニューバランス 996 ネイビー ニューバランス 996 メンズ ニューバランス 996 レディース ニューバランス 996 梨花 ニューバランス 1300 ニューバランス 1400 ニューバランス m1400 ニューバランス m1400 レディース ニューバランス ml574 ニューバランス ml574 RSK ニューバランス ml574 グリーン ニューバランス ml574 グレー ニューバランス キッズ 996 ニューバランス キッズ サンダル ニューバランス キッズ スニーカー ニューバランス スニーカー ニューバランス スニーカー 574 ニューバランス スニーカー 996 ニューバランス スニーカー コーデ ニューバランス スニーカー シリーズ ニューバランス スニーカー メンズ ニューバランス スニーカー レア ニューバランス スニーカー 安い ニューバランス スニーカー 人気 ニューバランス メンズ ニューバランス メンズ 574 ニューバランス メンズ コーデ ニューバランス メンズ スニーカー ニューバランス メンズ 人気 ニューバランス レディース ニューバランス レディース 574 ニューバランス レディース 996 ニューバランス レディース グレー ニューバランス レディース ネイビー ニューバランス レディース ピンク ニューバランス レディース ベージュ ニューバランス レディース 安い ニューバランス レディース 赤 ニューバランス レディース 梨花 ニューバランス レディース 人気 ニューバランス レディース 人気 梨花 ニューバランス 梨花 ニューバランス 人気 ニューバランス 人気 メンズ ニューバランス 人気 ランキング ニューバランス 人気 レディース ニューバランス 人気 梨花 ニューバランス 574 ニューバランス 574 イエロー ニューバランス 574 グリーン ニューバランス 574 ネイビー ニューバランス 574 メンズ ニューバランス 574 レッド ニューバランス 574 レディース ニューバランス 576 ニューバランス 576 コードバン